Ev Yapımı Yemler : Cichlid’lerinizin mümkün olduğunca sağlıklı ve renklerinin doğal parlaklıklarında olmalarını istiyorsanız doğru yemlerle beslemek çok önemlidir. Her zaman olmasa da genelde Cichlid’lerin renklerinde solmalar görülür. Bunun nedeni zayıf ve yanlış diyettir (yemlemedir). Bütün balık yemleri aynı şekilde üretilmez ve bu nedenle Cichlid’lerinizi besleyeceğiniz yem konusunda seçici olmanız gerekir. Memeli hayvanların yağlarından üretilen yemlerden kaçınmalısınız.
Ayrıca yüksek dozda protein içeren yemlerden küçük miktarlarda verilmelidir. Genel olarak 40-48% Min. Ham Protein, 2-8.5% Min. Ham Yağ ve 2% Min. Ham Fiber (kesinlikle 8%’den fazla değil) içeren yemleri tercih etmelisiniz.(Balığınızın beslenme tipi eğer otçul ise bu ifadeyi göz önünde bulundurmanıza gerek yoktur). Ancak Spirulina içeren herhangi bir pul yem diğerlerine göre daha fazla tercih edilmelidir. Spirulina yüksek derecede besleyici mavi-yeşil bir yosundur ki son zamanlarda sağlıklı yiyecek marketlerinde yerini almıştır. Aslında Spirulina Maya ve Aztek Kültürlerine dayanan tarihiyle işlenmiş en eski mavi-yeşil yosun türüdür. Tesadüf budur ki, Spirulina Malawi Gölü’nde de doğal olarak yetişmektedir. Sağlıklarına düşkün olanlar günde iki kere 1′er kaşık Spirulina alırlar. Spirulina yüksek vitamin (vit A, C, B-12) kaynağı olmanın yani sıra demir, kalsiyum, tiamin, riboflavin, niacin ve çinko içerir. Balıklarınıza akvaryumcudan yem almaya bir alternatif ise yemi kendinizin yapmasıdır. Bu hem size çok ucuza gelir, hem de balıklarınız için çok daha besleyici olur.
Karides Karışımı : Alternatiflerin birincisi oldukça bilinen “Karides Karışımı”dır. Bu tarif birçok Avrupalı üretici ve hobici tarafından tavsiye edilmiş ve hatta Ad Koning’in “Enjoying Cichlids” adlı kitabında da tariften bahsedilmiştir. Koning bunu bütün Afrika Cichlid’leri için tavsiye eder. Bu karışımın, Cichlid’lerin renklerine canlılık verdiği, boylarında gelişme ve düzgün olgunlaşma sağladığı gözlenmiştir. Bazı akvaryumcular sadece bu yemi kullanırken, bazıları iyi kalitedeki pul yeme destek olarak kullanmaktadır. DİKKAT: Hiçbir zaman Cichlid’lerinizin beslenmelerinde ani değişiklikler yapmamalısınız. Aksine, belirli miktarlarda tanıtıp, yemin iyice benimsendiğinden emin olmalısınız. Yüksek besleyici değeri nedeniyle bu karides karışımı günde bir kereden fazla verilmemelidir.
● 1kg Bütün Karides |
|
Normal, bütün (kafası, vs..) karides gerekir. Ucuzlar tercih edilebilir, önemli olan tam ölçülerinde olmaları. |
● 1kg Yeşil Bezelye |
|
Donmuş veya taze yeşil bezelye olmalı. |
● 2 çay k. Spirulina Tozu |
|
Bu tozu sağlıklı yiyecekler satan marketlerde bulabilirsiniz. Önemli olan saf Spirulina olması, otlu veya başka karışımlı değil. |
● 100g. Agar Agar |
|
Bu da sağlıklı yiyecek satan marketlerden elde edilebilir. Bitkiden yapılmış olanı hazmı kolay olduğu icin tercih edilmelidir. (İsmi agar agar olarakta geçer) |
● 10damla sıvı Multi-vitamin |
|
Bu herhangi bir kaliteli karışım olabilir. Eğer balıklar için sıvı multivitamin bulamıyorsanız kuşlar veya diğer hayvanlar için olanları kullanabilirsiniz. |
Karides ve bezelyeleri biraz çözün.
Bir karıştırıcı veya kıyma makinesi yardımıyla macunumsu bir kıvama gelene kadar ezin.
Karışımı bir kaba alın, içine Spirulina tozunu ve multivitamini ekleyip iyice karıştırın.
Jelâtini tarifine uygun çözün. İçinde parçacıklar kalmadığına emin olun. Akışkan ve yapışkanımsı olmalı. Eğer tamamen erimez ve içinde büyükçe parçalar kalırsa bunlar genç Cichlid’lerinizin için zararlı olabilir.
Yavaşça karides-bezelye karışımını ılık Jelâtine karıştırın. Soğumadan eşit olarak iyice karıştığına emin olun. Bunu yapmanın en iyi yolu, jelâtin hala kısık ateşteyken küçük parçalar halinde karıştırmaktır.
Oluşan karışımı bir tepsiye veya buz kabına doldurup bir kaç saatliğine serinletmek için buzdolabına koyun. Katılaşan karışımı uygun küçük parçalar halinde kesin ve fermuarlı plastik torbalarda dondurun. Karışım soğuduktan sonra kolay kesilmeyecektir. Bu ölçüler normal bir Cichlid besleyicisine aylarca dayanır. Fermuarlı plastik torbalarda saklamak yemi tamamıyla tüketilene kadar taze tutacaktır.
Spirulina Toz Yemi : Bu tarif Karides Karışımı’nın bir türevidir, ama bu yavru balıklar için çok idealdir. Bu yem Spirulina tozu ve agarla yapılır. Kuru Spirulina tozunu ve kuru agarı karıştırın. Üzerine kaynar su dökerek yumuşak ve akıcı bir kıvam elde edene kadar karıştırmaya devam edin. Spirulina ve agar oranlarında kendi deneylerinizi yapabilirsiniz ama 3 ölçek Spirulina ya 1 ölçek agar oranı en doğrusu denebilir. Karıştırırken çok dikkatli olmalısınız çünkü agar çok kolay toplanıp katılaşabilir. Karışımı fermuarlı plastik torbalarda buzluğa koyunuz. Bu yemde jelâtin kullanıldığı takdirde lastik gibi olur ve yavru balıklar hazmedemezler. Agar içerikli ürün onlar için daha yumuşak ve yemesi kolaydır. Balıkları besleme zamanı geldiğinde, karışımı küçük karelere kesip akvaryum içine bırakın. Bu yemde farklı sebzeler katarak ta deneyler yapabilirsiniz. Kabağın bu yem için çok iyi bir katkı olduğu söylenmekte. Kabağı soyup, rendeleyip, kaynatıp ve Spirulina-Agar karışımına ekleyebilirsiniz. Bunu ıspanakla da deneyebilirsiniz.
Ev Yapımı Balık Yemi : Herhangi bir sebze, meyve yeşillik ile başlayın. Mesela; havuç, brokoli, patates, portakal, elma, salata, marul, vs.. Hepsini bir blender veya mutfak robotuna koyun.
Yavaşça karides, yengeç bacağı(kabuğu ile) ekleyin. Ringa balığı gibi yüksek seviyede yağ içeren balıklar kullanmayın.
Mümkün olduğunca ince karıştırın. Sıvı vitamin veya parçalanmış vitamin tabletleri ekleyin. Karışım çamur yoğunluğunda olmalı. Eğer çok katı bir karışımsa biraz sıvı ekleyerek inceltin. Havuç veya tatlı patates suyu bu iş için vitamin değeri açısından çok uygundur. Normal su da kullanılabilir. Ardından 100-150ml su kaynatın ve aynı miktarda tatsız jelâtin ekleyin. Jelâtin ve sebze karışımını birbiri ile karıştırın. Elde edilen karışımı da kare bir tepsiye dökün ve soğumaya bırakın. Buzluğa da koyabilirsiniz ama donmadan alın ki rahatça kesebilesiniz. Karışım soğuyunca kesip, torbalara koyup ve ihtiyaç olduğunda kullanılabilmesi için buzluğa bırakabilirsiniz.
Sarımsaklı Yem : Şimdilerde balıklarınızı iç parazitlerden kurtarmak için yem üreten birçok marka var. Bu yemler aslında normal pul yemin sarımsaklısından başka bir şey değiller. Tabi bunu basit olduğu için işe yaramaz olduğunu sanmayın. Sarımsak gerçekten iç parazitlerle savaşır. Bu tarif yapılabilecek en basit tariflerdendir: 1/4kg pollack veya kedibalığı filesi 1/4kg yavru maması (yeşil bezelye, havuç, kabak, vs.) 1/6kg pişmemiş karides (bu karışımı tutuyor) Birkaç baş sarımsak (bu ilaç) Yavru mamasını, karidesi ve balığı bir mutfak robotuyla püre haline gelene dek karıştırın. Yarım kilosunda 0.1% sarımsak olacak şekilde çok ince doğranmış sarımsağı ekleyin. İyice karıştırdıktan sonra fermuarlı torbalara doldurun. İyice düzleştirin(1,5-2cm kadar). Donmaya bırakın. Balıklarınıza vermek için bir bıçak yardımı ile üzerinden biraz yontun. Bu yem ana yemek olarak verilmemelidir. Ancak diğer kaliteli bir pul yeme destek olmalıdır. Bu karışıma değerini artırmak için sıvı vitamin de eklenebilir.
http://www.akvaryumkulubu.org/index.php?belge_id=505